Самоуправляващи се автомобили с неочакван враг: Автоматична автомивка

Автономното шофиране и сензорите са тясно свързани. Самоуправляващите се автомобили се нуждаят от пълна гама от сензори и технологии за улавяне и интерпретиране на околната среда около превозното средство като ултразвукови сензори, сензори за изображения, радари или LIDAR устройства. Какво се случва, ако целостта на тези единици бъде компрометирана от външен фактор? Поддържането на сензори в добра форма ще бъде въпрос на безопасност на пътя. Зимното шлайфане или осоляване, лед, мръсотия и дори слънчеви бури биха могли да компрометират правилното му функциониране, но тези устройства имат още един враг: миене в автоматични автомивки.

Както сигурно знаете, препоръчително е да се избягва използването на автоматични автомивки тип тунел, за да предпазите автомобилната боя. По-добре се доверявайте на традиционните техники за измиване с неутрални сапуни, щадящи каросерията и пластмасовите части на автомобила, и да използвайте високо абсорбиращи микрофибърни кърпи, така че да не остават петна при сушенето. Имайте предвид, че някои сапуни отстранят защитните слоеве на боята. Така боята не е защитена и започва да се влошава и избледнява.

Също така някои абразивни четки са прекалено агресивни към боята на колата и причиняват микро-драскотини, а също и възпрепятстват действието на сензорите. Остатъците от сапуни или водните петна пък могат да ги заслепят сензорите. Най-големият проблем е, че сензорите могат да бъдат счупени, когато автономен автомобил се почиства в автоматична автомивка тип тунел.

Трябва да сме наясно, че повърхността на автономната кола трябва да се почиства по-често, за да се гарантира правилната работа на всички нейни сензори. Замърсяването, прахът, насекомите, катраните, птичия тор и петната от вода могат да засегнат не само каросерията: сензорите трябва да останат свободни от препятствия. Това е въпрос на безопасност, при който всяка грешка при четенето може да доведе до погрешно тълкуване на заобикалящата среда на колата. Може и да не причини инцидент, но влияе на възможностите за автономно придвижване на превозното средство.

Самостоятелно управляващите автомобилни компании като Waymo (Google) вече са имали проблеми, когато става въпрос за поддържане на автомобилите им чисти, а автоматичните  автомивки тип тунел не са вариант. Сензорите със самостоятелно задвижване определено изискват много грижи. Това обяснява защо някои компании като Toyota, Aptiv или Uber в САЩ са потвърдили употребата на микрофибърни кърпи с почистващите си препарати, съдържащи  спирт, вода или стъклопочистващи препарати за ръчното почистване в автопаркове си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.